AgroWiki: Jouw Data

AgroWiki is een samengesteld data-deelplatform dat een korte voedselketen van-bodem-tot-bord helpt faciliteren. Je kijkt hier naar iets unieks. AgroWiki bestaat nog niet, waar ook ter wereld. Dat komt omdat niemand er belang bij heeft. Nou ja … niemand? Iedereen heeft er belang bij! En het gekke is dat dit de reden is dat het nog niet bestaat, want wie is iedereen? Wie neemt het voortouw? Overheden? Nou, nee. Overheden niet omdat die óf ”alles aan de markt overlaat” óf de data het liefst voor zichzelf houdt voor beleid. Bedrijven? Nou, nee, die willen aan data verdienen.

Het probleem is dus dat ”iedereen” niet voldoende georganiseerd is om een écht open source, open identiteit data-deel-platform te maken. Daarom doen wij het, de stichting TouchedByWater, een stichting die nog niet bestaat, maar die we met z’n allen gaan maken. Door deze stichting-in-wording te sponsoren, door er met z’n allen actief aan mee te bouwen. Als AgroWiki eenmaal bestaat, dan kan iederéén er mee aan de slag om voedsel te telen, voedsel te verwerken, te verkopen, hoe je maar wil, op welke schaal je maar wil, waar je maar wil.

Een onafhankelijk open source data platform

Hóe het precies gaat werken zullen we nog meer uitleggen, ook in technische zin. Wat belangrijk is om te begrijpen is dat alle systemen, overal ter wereld, van de kleine voedsel-platformpjes tot en met ”Big Food”, werken met een ”data-middle-man”. Uiteindelijk zijn alle data systemen in de wereld georganiseerd zoals bijvoorbeeld Airbnb of Über. In het begin werkt dat vaak redelijk voor de ”consument” maar dit soort data-middle-man systemen werken altijd naar monopolies toe en dat is nooit goed, want dat leidt tot afhankelijkheid.

In alle data systemen die je nu tegen komt op het internet, komt data eerst ergens samen, voordat die data naar jou toe komt. Op de plaats van samenkomst gebeurt er iets met die data wat de data niet meer onafhankelijk maakt. AgroWiki kent die data-middle-man niet. Bij AgroWiki kan iedereen zijn of haar eigen ”data-middle-man” zijn. De kracht van AgroWiki is dat het niet tot monopolies kan leiden, omdat het een volledig gedistribueerd data model heeft.

Denk er maar eens over na wat dat voor jou betekent, denk er maar eens over na wat dat betekent voor de wereld … een nieuwe economie, de échte deel-economie, jóuw economie!