“The only thing we have to fear is fear itself” -waanzin?-

Knuffelen op anderhalve meter

Afgelopen weekend kon ik voor het eerst de moeder van een vriendin, verblijvende in een verpleeghuis – met de nodige restricties – even bezoeken. In de hal ligt een intekenlijst, hierop vermeld je je naam, je telefoonnummer en de kamer van de persoon die je gaat bezoeken. Bij het verlaten van het pand (vóór 17.00 uur) zet je weer je handtekening. Dit alles om je bij een onverhoopte besmetting met COVID-19 snel te kunnen traceren en vervolgen.

Aankomende bij het verpleeghuis, mooi gelegen in een oude wijk in Voorschoten, zag ik een bewoner van het verpleeghuis afscheid nemen van een bezoeker. Aan het leeftijdverschil te zien meende ik te concluderen dat het mogelijk om het afscheid van haar zoon ging. Zij namen afscheid met een warme omhelzing, een zogenaamde “knuffel”. Het eerste wat door mij heen schoot was: “Wat doen ze nú?!” Toen pas schrok ik van mijzelf…

Dus ik was geschokt dat er in het openbaar geknuffeld werd en wel tussen een wat breekbaar aandoende bejaarde vrouw en een jongere man die afscheid nam….? Lieve mensen, waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig?

Noodverordening -> Noodwet?

Wát als de noodverordening (anderhalve meter afstand houden in verband met de “Corona-maatregelen”) gegoten wordt in een wet (“gij zult niet < 1,5 meter komen van iemand die niet tot uw huishouden behoort”) en we beboet kunnen worden als we iemand in het openbaar de hand schudden of te dicht benaderen? Je moet er toch niet aan denken dat je grondrecht zo ontnomen wordt? Dat een noodverordening een wet wordt.

“Viruswaanzin”

Dit laatste bracht de  actiegroep Viruswaanzin ertoe om een petitie te starten. Een half miljoen mensen tekenden deze petitie. “Viruswaanzin” wordt in een aantal mainstream media helaas nog steeds weggezet als louter complotdenkende oproerkraaiers.

Maar zijn wij met zijn allen niet een beetje te naïef? Te denken dat alles wat onze leiders bedenken en waar het “Outbreak Management Team” achter staat in ons gezonde belang is. “De meeste mensen deugen” zou ik willen veranderen in “de meeste mensen willen deugen”.

Ik wil zover niet gaan dat de overheid willens en wetens voor “het eigen belang” dat van de bevolking ondermijnt. Maar op hun focus heb ik wel wat af te dingen. Bijvoorbeeld de focus van het krampachtig verdedigen van de “anderhalve meter samenleving”. De focus op het miljardenverslindende vaccinatieprogramma-to come-soon van de gebroeders De Jonge.

Verspreiding van het virus

Eindelijk komen er wat berichten door, via het RIVM nog wel, dat de verspreiding van het virus via aerosolen belangrijker is dan gedacht. De verspreiding via aerosols is ook veel geniepiger.

De dikke druppels vol virusdeeltjes die op anderhalve meter tot je komen zie je veel gemakkelijker aankomen. Er staat dan meestal een ziek mens voor je te hoesten of te niezen. En misschien is het ook wel zo dat de virusdeeltjes verpakt in zeer kleine druppels veel gevaarlijker zijn. Wellicht omdat ze meteen diep kunnen doordringen tot in je longblaasjes en niet blijven hangen in het eerste afweerstation: je huid, je neus, je ogen of je keel.

Deltaplan ventilatie

Hoe dan ook, het lijkt mij tijd voor een deltaplan ventilatie. En wel voordat de winter weer aanbreekt. Te beginnen in instellingen en (verpleeg)huizen. Subsidieer deugdelijke ventilatie in grote gebouwen, theaters, sportscholen, etc.

De angst voor de angst

En stop met het aanwakkeren van angst. Nu er weinig doden en IC opnames te vermelden zijn wordt geschermd met het aantal besmettingshaarden her en der in Nederland. Natuurlijk zijn die er nog. In de teststraten van GGD’s worden 1-2% van de mensen met klachten positief getest.

Maar het RIVM heeft nu eindelijk (op de middag tijdens het kort geding dat “Viruswaanzin” tegen de Staat aanspande 25 juni jl.) moeten toegeven dat de “Infection Fatality Rate” (IFR) waarschijnlijk onder de 1% ligt.

Door de Wet publieke gezondheid wordt COVID-19 in infectiegroep A gezet; in dezelfde illustere groep als Mers/SARS/Pokken/Polio en Virale hemorrhagische koorts (Ebola), waarvan de gemiddelde IFR op 50% ligt.

“The only thing we have to fear… is fear itself”.

Het is nog niet te laat.

Ik kijk uit naar de uitspraak van de wrakingskamer van vanmiddag. Ben benieuwd of zij het lef heeft om de wraking toe te kennen.

3 reacties

 1. Avatar
  Paul Onderwater zegt:

  Het is en blijft een complexe zaak. Er zijn heel veel factoren die van belang zijn om te bepalen wat de juiste maatregelen zijn en dan nog zal daar veel op aan te vullen of af te dingen zijn. Als techneut weet ik dat ook een “delta plan ventilatie” de oplossing niet zal brengen. Ook daar zitten veel haken en ogen aan… om te beginnen, de factor tijd. Hooguit zal het een aanvulling zijn op andere, al dan niet meer of minder zinvolle maatregelen. Dat we uitzien naar een eind aan die anderhalve meter moge duidelijk zijn.

 2. Happy's Zone
  Happy's Zone zegt:

  Ha, dank voor je reactie Paul!
  Mijn vader was ook een techneut; zijn motto: theekan koffiekan alles kan.
  Ik ben geen techneut, maar denk wel dat het ontwikkelen van een deugdelijk vaccin méér tijd kost. Intussen is de ventilatiegraad in veel verpleeghuizen erbarmelijk. Dus daar beginnen.

  • Avatar
   Paul Onderwater zegt:

   Uiteraard…. je vader had gelijk… Alles kan en het verbeteren van ventilatie voorzieningen valt in tijd wellicht beter in te schatten, maar de complexiteit ervan in bestaande bebouwing zoals b.v. in verpleeghuizen is er niet minder om. Een beetje verse lucht er in en een beetje vervuilde lucht eruit is nu in veel oudere verpleeginstellingen de standaard. Vernieuwing (aanpassen is geen optie) vraagt ingrijpende technische ingrepen in bestaande bebouwing… en dan heb ik het nog niet eens over de voorbereidingstijd en vergunning traject en niet te vergeten de ingrijpende consequenties voor de zittende bewoners. Kortom, ook daar liggen oplossingen op korte termijn niet voor het grijpen. Anderzijds, als we niets ondernemen wordt er ook niets opgelost. Mouwen opstropen en aan de slag dus!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *