De kantel-kansen van Corona

Begrijp de titel van deze blog niet verkeerd: ook ik vind de gevolgen van deze pandemie verschrikkelijk. De eenzaamheid, het verdriet, het ziekzijn, het overlijden van vooral erg kwetsbare mensen, afscheid wat niet of slecht genomen kan worden; het keiharde werken van zorgverleners in ziekenhuizen en in verpleeghuizen; de economische impact, de destructie van de maatschappij.

Dat de druk op de IC’s terugloopt, er überhaupt minder mensen hoeven te worden opgenomen is natuurlijk een erg goede zaak.

Waar ik moeite mee heb is de conclusies die gepresenteerd worden na raadpleging van het OMT door het kabinet: “De curve van aantal patiënten op de IC’s buigt af, DUS ons beleid tot nu toe is geslaagd en moet (precies) zo voortgezet worden. Hou vol daarbij”. Hoezo DUS? Ik heb mijn woonkamer opnieuw laten behangen, de IC’s liggen minder vol, dus ik moet nu ook de bovenverdieping opnieuw laten behangen?

Misschien liggen de IC’s wel minder vol omdat er minder mensen opgenomen worden. Mensen die nu in de verpleeghuizen ziek zijn en daar komen te overlijden. Alle grote uitbraak haarden waren op plaatsen van grote evenementen, kerkdiensten, hossende en zingende mensen op een kluitje. Misschien zijn er met deze weersomstandigheden wel minder verspreidingskansen van het virus. Over een wereldwijd onderzoek over invloed van luchtvochtigheid (wereldwijd zijn de heftigste uitbraken geweest bij een bepaalde luchtvochtigheid) wat onlangs bij OP 1 gepresenteerd werd door Maurice de Hond hoor je niets meer.

Dat het kabinet zich laat adviseren en leiden door deskundigen is prima. En niets ten nadele van die deskundigen, begrijp mij goed. Maar waarom zitten er geen hoogleraren epidemiologie/rampenbestrijding/natuurkunde/data analyse/economen in dat OMT?

Het ene mondkapje hoeft het andere niet te zijn

Dan het in mijn ogen eigengereide beleid ten aanzien van de mondkapjes. Het rücksichtsloze verhaal van “er is tekort aan”; en de meeste mondkapjes zijn “ondeugdelijk” stuit mij tegen de borst.

Het is evident dat je op IC’s zeer deugdelijke “FFP2” maskers moet gebruiken als je bezig bent met intuberen en verzorgen van patiënten met ernstige COVID-19 infectie met hoge virusload, om zelf niet ziek te worden. Aan deze “FFP2” maskers, maskers die je dus aandoet als JE ZELF wordt blootgesteld aan een hoge virusload, zoals bijvoorbeeld op de IC, is een relatief tekort.

Aan de mondkapjes die je gebruikt om naar ANDEREN je besmettelijkheid omlaag te brengen, kan je makkelijker komen. Zie bijvoorbeeld de website www.mondkapjesvooriedereen.nl. Ze kunnen ook zelf gemaakt worden van katoen, op 90 graden wasbaar.

Met deze mondkapjes (en nog andere extra voorzorgsmaatregelen) zou je waarschijnlijk best veilig het kappers- of het pedicurevak weer voorzichtig op kunnen pakken. Natuurlijk moet je je dan bij verkoudheid, zowel als kapper als als klant, niet in het openbare leven vertonen.  Ook voor zorgverleners zoals fysiotherapeuten geldt dat, mits ze zichzelf minder besmettelijk naar de patiënt maken door bijvoorbeeld mondkapjes en handschoenen te gebruiken, er weer de broodnodige behandelingen kunnen worden gegeven.

En, wat mijn irritatieknopje nogal prikkelt is dat de inhoud van de OMT vergaderingen “vertrouwelijk” is. Dat er niet meer wordt verteld hóe en waaróm men tot de conclusies en adviezen komt. Dit gebrek aan transparantie past niet in een intelligente lockdown. Er zit een soort van minachting voor het volk in.

Kantelkansen

Maar enfin, we zouden het ook hebben over de kantel-kansen van Corona. In een van mijn eerste blogs had ik het over hoe slecht we tegenwoordig slapen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is de ongelofelijke jachtigheid van het leven waarin we “targets” moeten halen, we natuurlijk volop aan “multitasking” doen en we een wedloop aan het houden zijn wie de beste “strategy” heeft en de mooiste “businesscases” maakt. Het snelst op de (crypto)currency; de valutahandel kan reageren. Waarom zijn die “jeukwoorden” toch vaak Engelse woorden?

Het is nu misschien moeilijk om “de kansen van Corona” te zien, de kansen op een ommezwaai naar een socialere economie, met meer Blue Zones elementen.

Sinds het begin van de lockdown op 12 maart is Nederland ineens op de “pauzestand” gegaan; haast als bij een computer. Sindsdien is er een noodgedwongen onthaasting; agenda’s worden ineens leger; het leven wordt trager. Wat helpt bij het vinden van een nieuw evenwicht is het fantastische weer wat we gehad hebben.

Naar een nieuwe samenleving

Je ziet mensen uren, alleen of met zijn tweeën, wandelen of fietsen. Skaten en hardlopen wordt weer herontdekt. Een work-out thuis, al dan niet met “zoom-les” van de sportschool; in de tuin, op het balkon. Balkongym wordt uitgevonden. Ik mag daar aan meedoen. Het is ontzettend leuk en je wordt er nog “goed” moe van ook.

Mensen groeten elkaar, men helpt elkaar, men is veel toleranter geworden. Het is kortom beter voor de gezondheid om in een minder hectische samenleving te wonen en te leven. Vandaag stond er een stukje in het Leidsch Dagblad, cardioloog Schalij van LUMC meldt een forse daling van aantal hartinfarcten sinds de Coronacrisis. Het zou mij niet verbazen als dat klopt. Als je vroeger dienst had in ziekenhuis of op de dokterspost tijdens belangrijke voetbaltoernooien, melden zich vaak mensen met pijn op de borst. Pas na een “pauze” kan je de “resetknop” weer aan gaan zetten.

Ik hoop en verwacht dat we onze samenleving naar een socialere samenleving kunnen gaan resetten (géén business as usual!). Meer naar een “WEconomy” (toch weer een Engels woord). Een samenleving, niet volgens Angelsaksisch model, maar naar een samenleving volgens het Rijnland Model. Een samenleving met een nieuwe, “oude” economie. Met Blue Zone elementen. Bekijk vooral ook even Kantel-TV van TouchedByWater.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *